26 Aralık 2010 Pazar

Emzirme Reformu Mimi


1) Türkiye’de ilk altı ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı sizce yüzde kaç? (*)
Dusuk oldugunu tahmin ediyordum cunku cevremde gordugum duydugum ilk 6ay dolmadan ek gidaya baslatan cok anne vardi. Ama acikcasi %30 filandir saniyordum, 1.3 oldugunu gorunce sasirdim!

2) Siz bebeğinizi ne kadar süre anne sütü ile beslediniz?
15 ay besledim.

3) Kaç ay doğum izni kullandınız?

O donemde calismadigim icin boyle bir durum olmadi.

4) Yasal süt izninizi kullanabildiniz mi?



Bkz. soru 3. Ama calistigim donemlerde isyerindeki arkadaslarimin ya haftanin birgununu izinli gecirerek ya da aksamlari isten erken cikarak sut izinlerini kullandiklarini hatirliyorum.
 
5) Emzirdiğiniz ya da süt iznini kullandığınız için iş yerinde mobbing (tepki, işi bırakmanız için baskı) ile karşılaştınız mı?



Bkz. soru 3

(6) Bebeğinizi toplum içinde, dışarıda emzirmeniz gerektiğinde sıkıntı yaşadınız mı?

Hayir hic yasamadim, istedigi her yerde emzirdim. Hatta bir haftasonu Koln'e gezmeye gitmistik, Ela slingin icindeydi fakat surekli aglayip duruyordu, bir turlu sakinlestiremedik. En sonunda baktim olmuyor o sirada yakinda rahatca emzirebilecegim biryer de yok, oturdum kaldirima ve emzirdim. Ela sakinlestikten sonra da rahatca gezimize devam ettik.

7) Emzirme konusunda desteğe ihtiyacınız oldu mu? Gerek emzirme danışmanlığı, gerekse psikolojik olarak yeterince destek bulabildiniz mi?


Hem de cok destege ihtiyacim oldu. Ela dogdugu zaman emmeyi bir turlu beceremedi, memeyi tam olarak kavrayamiyordu. Kavrasa bile iki kere cektikten sonra uyuyakaliyordu. Dogdugunun ikinci gunu de sarilik oldu zaten. Hastanedeki doktor ve ebeler emmeyle ugrasacak vakit yok, bir an once bolca sivi alip sariligi vucudundan atmasi gerekli dediler. O yuzden hem sutumu sagip verdik, hem de formul sutle destekledik. Fakat uyanik oldugu her an emmeyi unutmasin diye surekli emzirmeyi denedim ama maalesef Ela biberona alismisti bir kere. Hastanede benimle beraber saatlerce ugrasti ebeler yeniden memeden emmeyi ogrenebilsin diye. Sariligi da gectikten sonra formul sutu kestik, ve artik acelemiz yok diye sutu yalnizca memeden verdik. Eve dondugumuz ilk gece cok zordu. Sabaha kadar uyumadi(k), karni ac emmek istiyor ama bir turlu beceremiyordu. Yine de biberonla degil siringayla verdik sutu. Bu arada memelerde cok sut biriktiginden Ela'nin memeyi kavramasi da iyice guclesiyordu. Her emzirme oncesi sutumu sagarak memeyi yumusatiyordum, boyle boyle emmeyi yeniden ogrendi. Hastanedeki ebeler, o gunlerde bizde olan kayinvalidem, sik sik bilgisayar basinda oturup agladigim ablam o gunlerde cok destek oldu bana.

8) Emzirdiğiniz süre boyunca etraftan “sütün yetmiyor, mama ver, bu çocuk meme emmek için çok büyük” şeklinde baskı gördünüz mü?
Hayir gormedim, yurt disinda yasadigim icin sansliydim bu konuda.

9) Emzirme Reformu’nu biliyor musunuz? Sizce Emzirme Reformu neden gerekli?

Evet biliyorum. Ulkemizde dogum izni gercekten cok az, bebekler daha cok anneleriyle birlikte olmali, ilk 6 ay gercekten yalnizca anne sutu alabilmeliler...

10) Emzirme Reformu’nu web sitesinde desteklediniz mi? Destek olmak için www.emzirmereformu.com adresindeki formu doldurmanız yeterli.

Destekledim.

Emzirmek gercekten ilk baslarda cok zor, bizde oldugu gibi ememeyen bebekler, memeleri sutten sizlayan anneler, gogus ucundaki yaralar, biraz sabir gerekiyor yalnizca sonra bir de bakiyorsunuz ki insan emzirdigini bile unutuyor. Aylik doktor kontrollerinde bebeginizin yalnizca sizin sutunuzle buyudugunu gormek ise inanilmaz gurur veriyor insana.

Ben de eger cevaplamak isterlerse Hulya'yi, Senem'i ve k.i.s.d 'yi mimliyorum.
Yukarıdaki soruları yanıtladıktan sonra, veri takibi yapabilmek açısından yazınızın linkini bilgi@emzirmereformu.com adresine gönderiniz.

(*) Türkiye’de ilk altı ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı yüzde 1,3. (Kaynak UNICEF Türkiye). Annelerin yüzde 98′i doğumdan sonra emzirmeye başlıyor, fakat ilk iki aydan sonra genel emzirme sorunları veya işe başladıklarında yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle emzirmeyi ve anne sütüyle beslemeyi sonlandırabiliyorlar.

0 comments on "Emzirme Reformu Mimi"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ela ve annesi... Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez

Web Analytics